INFORMASI TEMPATAN

Maklumat Komuniti

JUMLAH PENDUDUK : 1,150
- LELAKI : 340
- WANITA : 810

BANGSA/BILANGAN :-
- MELAYU : 1082
- CINA : 46
- INDIA : 22

PEKERJAAN :-
- KERAJAAN : 150
- LELAKI : 52
- WANITA : 98

SWASTA : 357
- LELAKI : 142
- WANITA : 215

BEKERJA SENDIRI : 215
- LELAKI : 56
- WANITA : 159

Rekreasi & Pelancongan

Pusat Tumpuan Pelancong

ISTANA DIRAJA SERI MENANTI


Istana DiRaja Seri Menanti terletak di bandar Sri Menanti, Negeri Sembilan. Istana ini diperbuat daripada kayu belian tanpa menggunakan sebarang paku. Dibina pada 1902, istana ini mempunyai ciri-ciri senibina Minangkabau yang unik. Warna hitam bangunan ini menjadikan ia kelihatan tersergam indah dari jauh. Bangunan setinggi 65 kaki ini, mempunyai 99 tiang kayu keras dan ketinggiannya adalah 65 kaki. Pelbagai motif bunga turut diukur pada kayu belian yang digunakan untuk membuat istana ini. Kini, istana yang dahulunya menjadi kediaman rasmi Raja telah dijadikan Muzium DiRaja khas. Orang ramai boleh mengunjungi pameran yang terdapat di sini. Mereka yang ingin mengetahui lebih dekat tentang kehidupan keluarga DiRaja bolehlah datang ke sini. Terdapat pelbagai bahan pameran seperti senjata api, pakaian serta dokumen berkaitan keturunan DiRaja.


ULU BENDUL RECREATIONAL PARK / TAMAN ULAR ULU BENDUL


Ulu Bendul merupakan sebuah petempatan di daerah Kuala Pilah , Negeri Sembilan,Malaysia. Di sini terletaknya 'Hutan Lipur Ulu Bendul' di pinggir jalan sebelum sampai ke Kuala Pilah. Air terjunnya mengalir dari puncak Gunung Angsi. Pengunjung juga boleh melawat Taman Ular Sawa yang mempamerkan lebih 25 ekor ular sawa pelbagai spesies.


TERATAK ZA'BA


Hasrat untuk menubuhkan memorial khas untuk Pendeta Za'ba telah lama berada dalam pemikiran Pengerusi Lembaga Muzium Negeri Sembilan (LMNS), Dato' Seri Utama Tan Sri A. Samad Idris. Bagaimanapun dalam kesibukan waktu, idea itu tertinggal begitu sahaja tetapi dibangkitkan semula pada tahun 1995 sempena satu abad kelahiran Za'ba. Hasrat murni itu disampaikan kepada Y.A.B. Menteri Besar, Dato' Seri Utama Tan Sri Haji Mohd. Isa bin Dato' Haji Abdul Samad dan 'gayung dihulur' disambut baik oleh pucuk pimpinan negeri yang cukup dikenali kerana keprihatinannya terhadap sumbangan tokoh berjasa.Selain penglibatan langsung Dato' Haji Lillah Haji Yassin (Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan), Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan Negeri; usaha ini turut mendapat sokongan Universiti Pendidikan Sultan Idris, Maktab Melayu Kuala Kangsar, Dewan Bahasa dan Pustaka, Arkib Negara Malaysia, Jabatan Muzium dan Antikuiti serta Jabatan Kerja Raya yang dipertanggungjawabkan mengurus pembinaan bangunan yang diberi nama Teratak Za'ba ini.Akhirnya Teratak Za'ba telah berjaya disiapkan dan telah dirasmikan oleh Menteri Besar Negeri Sembilan, YAB Dato' Seri Utama Tan Sri Hj. Mohd Isa bin Dato' Hj. Abdul Samad pada 5 Februari 2001. Bermula pada tarikh itu Teratak Za'ba telah dibuka kepada orang ramai sebagai salah satu produk dan kawasan pelancongan yang berunsurkan pendidikan di Negeri Sembilan. Bahan utama bangunan ini diperbuat daripada Kayu Cengkal (penak) dan reka bentuknya masih bercirikan Rumah Tradisional Negeri Sembilan. Antara ciri-ciri pertukangan melayu di bangunan ini ialah Tupai-tupai, Tabir Layar, Kisi-kisi, Anjung Serambi, pelantar dan penyambungannya menggunakan tanggam dan pasak.


Tempat Makan Yang Menarik

KEDAI MEE ROJAK (IBRAHIM) KUALA PILAH, NSHasrat untuk menubuhkan memorial khas untuk Pendeta Za'ba telah lama berada dalam pemikiran Pengerusi Lembaga Muzium Negeri Sembilan (LMNS), Dato' Seri Utama Tan Sri A. Samad Idris. Bagaimanapun dalam kesibukan waktu, idea itu tertinggal begitu sahaja tetapi dibangkitkan semula pada tahun 1995 sempena satu abad kelahiran Za'ba. Hasrat murni itu disampaikan kepada Y.A.B. Menteri Besar, Dato' Seri Utama Tan Sri Haji Mohd. Isa bin Dato' Haji Abdul Samad dan 'gayung dihulur' disambut baik oleh pucuk pimpinan negeri yang cukup dikenali kerana keprihatinannya terhadap sumbangan tokoh berjasa.Selain penglibatan langsung Dato' Haji Lillah Haji Yassin (Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan), Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan Negeri; usaha ini turut mendapat sokongan Universiti Pendidikan Sultan Idris, Maktab Melayu Kuala Kangsar, Dewan Bahasa dan Pustaka, Arkib Negara Malaysia, Jabatan Muzium dan Antikuiti serta Jabatan Kerja Raya yang dipertanggungjawabkan mengurus pembinaan bangunan yang diberi nama Teratak Za'ba ini.Akhirnya Teratak Za'ba telah berjaya disiapkan dan telah dirasmikan oleh Menteri Besar Negeri Sembilan, YAB Dato' Seri Utama Tan Sri Hj. Mohd Isa bin Dato' Hj. Abdul Samad pada 5 Februari 2001. Bermula pada tarikh itu Teratak Zaba telah dibuka kepada orang ramai sebagai salah satu produk dan kawasan pelancongan yang berunsurkan pendidikan di Negeri Sembilan. Bahan utama bangunan ini diperbuat daripada Kayu Cengkal (penak) dan reka bentuknya masih bercirikan Rumah Tradisional Negeri Sembilan. Antara ciri-ciri pertukangan melayu di bangunan ini ialah Tupai-tupai, Tabir Layar, Kisi-kisi, Anjung Serambi, pelantar dan penyambungannya menggunakan tanggam dan pasak.


Homestay

HOTEL DESA INN KUALA PILAH


Jenis : Apartments Hotel
Address: Lot 745, Jalan Chevalier, Kuala Pilah, Negeri Sembilan, Malaysia, 72000, Malaysia
Phone: +60 6-481 8033


HOMESTAY HARITH, KUALA PILAH


Jenis : Homestay
Address: Taman Bukit Perdana, 72000 Kuala Pilah, Negeri Sembilan.
Phone: +60 13-3934155


Kemudahan Awam
Masjid Kariah Kg Gentam
Pendidikan
Sekolah Menengah Sains Tuanku Jaafar
Sek Keb Tunku Munawir
Institut Teknologi Yayasan Negeri Sembilan
Kisah Kejayaan
Nama : Abdullah Yusof Bin Mazman
Alamat : No 66 Kg Ulu Gentam, 72000 Kuala Pilah, Negeri Sembilan.
No. Telefon : 018-2959237
Tahun menjadi Ahli PI1M : 2015

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
En.Abdullah Yusoff dan bapanya telah mula menjalankan perniagaan penjualan santan kelapa pada awal 2016 dan beroperasi 6pg-4ptg dan tutup pada hari jumaat sahaja.. Pada awalnya beliau hanya membantu bapanya, setelah lama dalam menjalankan perniagaan penjualan santan kelapa, beliau telah melihat perniagaan santan kelapa ini boleh mendapatkan pulangan yang menguntungkan dan boleh dipasarkan dan menjadi pembekal kepada pasar-pasar dan juga menjadi pembekal kepada orang kg disini yang sukar untuk keluar ke pekan. Beliau mengilankan perniagaan santan kelapa di fb. group komuniti kg dan gruoup Kuala pilah dan juga kemudahan whatapps pada masa kini. Sebelum ini Abdullah Yusoff hanya mempromosikan santan kelapa di kedai sahaja, dan tidak ramai mengetahui tentang Kedai Santan Gentam,pelanggan yang datang hanya kenalan dan penduduk kg sahaja. Berbeza pula setelah melibatkan diri dalam bengkel usahawan yang dijalankan di Pi1M.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Beliau telah membuka akaun facebook dan sedikit sebanyak dapat mempromosikan kedai beliau. setelah mengikuti bengkel keusahawan di Pi1M Kg Gentam, beliau telah mula santan kelapa beliau melalui online dengan menggunakan facebook dan aplikasi whatapps selain mempromosikan santan kelapa beliau di media fb melalui group komuniti kg,group kuala pilah dan juga group perniaga kecil di kuala pilah.
Nama : Puteri Nursoleha
Alamat : No 29, Rumah Rakyat Gentam, 72000 Kuala Pilah, Negeri Sembilan
Umur : 15 tahun
Tahun menjadi Ahli PI1M : 2015

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Puteri Nursoleha merupakan salah seorang antara ahli PI Kg Gentam yang aktif bukan sahaja dalam menghadiri kelas ICT yang dijalankan tetapi juga aktif dalam semua aktiviti yang dianjurkan oleh PI sebagai contoh seperti gotong-royong & hari terbuka Pusat Internet. Puteri sebelum ini hanya menggunakan komputer bagi aktiviti santai harian seperti melayari internet, media sosial & Youtube. Tetapi memandangkan komitmen kerja sekolah yang perlu dihantar melalui online, beliau telah menimba lebih pengetahuan dalam bidang komputer di PI melalui aktiviti & kelas yang dijalankan disini.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Pelbagai kelas ICT yang telah dijalankan oleh petugas-petugas PI Kg Gentam termasuk Microsoft Office, What is ICT sehinggalah kepada Klik Dengan Bijak (KDB). Boleh dikatakan beliau kini telah mula mahir dan mula menunjukkan minat untuk belajar terutamanya di dalam kelas aplikasi.

Keusahawanan
1. Pusat kecantikan & Andaman D’ Yusra

a) Profil Usahawan
 Nama Pemilik: En Dasuki
 Alamat: Bahau (HQ), Kuala Pilah, Bandar Baru Jempol, Felda Serting Hilir, Gemas, Tampin.
 No Tel: 013-6106602 / 06-4543055
 Tahun Ditubuhkan: 2000
 Waktu Operasi: Isnin – Ahad (9.00 pg – 6.00 ptg)

b) Produk yang dikeluarkan oleh Usahawan
 Pakej Lengkap Perkahwinan
 Facial Treatment
 Rawatan Resdung
 Menjual Produk Kesihatan
 Kosmetik
 Perkidmatan sewaan khemah dan canopy

c) Blog dan FB Usahawan
 https://www.facebook.com/AndamanDyusra

d) Gambar Produk dan Usahawan


2. Kedai Santan Gentam

a) Profil Usahawan
 Nama Pemilik: Mazafar Mansor
 Alamat: No 14, Kg Gentam, Kuala Pilah (Hadapan Masjid)
 No Tel: 019-6535278 / 017-5996497
 Tahun Ditubuhkan: 1 April 2015
 Waktu Operasi: Isnin – Ahad (6.00 pg – 10.00 pg)

b) Produk yang dikeluarkan oleh Usahawan
 Santan

c) Blog dan FB Usahawan
 https://www.facebook.com/kedaisantangentam

d) Gambar Produk dan Usahawan


3. Ladang Ternakan Lembu dan Kambing

a) Profil Usahawan
 Nama Pemilik: Mohd Zaidy Kamaludin/Shahrul Nizam Kamaludin
 Alamat: No 70, Kampung Ulu Gentam, 72000 Kuala Pilah, N.S
 No Tel: 013-3994655 / 019-2424256
 Tahun Ditubuhkan: 2 Februari 2013
 No SSM: NS0134120-M

b) Produk yang dikeluarkan oleh Usahawan
 Ternakan Lembu dan kambing
 Membekalkan makanan ternakan
 Membekalkan peralatan ternakan
 Membeli dan memborong ternakan
 Menerima tempahan untuk majlis (aqiqah/korban)
 Menjual baka lembu dan kambing

c) Blog dan FB Usahawan
 https://www.facebook.com/profile.php?id=100010645426036&fref=ts
 Mohdzaidy70@yahoo.com

d) Gambar Produk dan Usahawan

4. Perusahaan: Sri Inang Enterprise

Produk: Kuih tradisional, biskut dan kek (Bahulu, Bangkit, Kuih Bakar, Kek Marble etc)
Alamat: Kuala Pilah, Negeri Sembilan
No Tel: 013-6909341 (PuanHamidah)
Email: sriinang@gmail.com
Mula Beroperasi: 2014
Alamat Website: Tiada

Produk:

Acar Buah
Kek Marble
Biskut Bangkit
Kuih Bakar
Bahulu